Je padelspel verbeteren? Handige padeltips!

padel veld

Er zijn veel manieren om je niveau van padel te verhogen. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Anders gezegd: oefening baart kunst. En dat leggen we graag concreet aan je uit door in onderstaand artikel fysieke en mentale tips te noemen die jij kunt inzetten om je skills op het gebied van padel te verbeteren! Lees over oefeningen die je alleen of met meerdere personen kunt doen, om op fysiek en mentaal gebied je vaardigheid te verbeteren. De oefeningen zijn concreet uitgewerkt zodat je gelijk aan de slag kunt. Zet daarnaast ook zelf je creativiteit in om activiteiten te bedenken die jou helpen om beter te worden in padel!

Fysiek

Oefeningen die je alleen kunt doen

Ook als je alleen bent is het mogelijk om oefeningen uit te voeren met als doel je skills met betrekking tot padel te verbeteren. Het doen van oefeningen kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen en helpt je om nóg beter te worden in padel.

conditie

Conditie

Veel oefeningen zijn thuis mogelijk, soms met behulp van (fitness)attributen. Hoe goed iemand ook om kan gaan met een racket; wanneer het aan andere fysieke kracht ontbreekt is het moeilijk om een hoger niveau te bereiken. De fysieke kracht kan op peil worden gehouden door het doen van korte en intensieve oefeningen. Voorbeelden hiervan zijn sprints (kort en intensief rennen) of hardlopen. Hardlopen is immers goed voor de conditie die je tijdens rally’s kunt gebruiken. Als een rally langer duurt, wordt dat een belangrijke factor. Als de conditie van één van de spelers aanzienlijk beter is dan de rest, zal diegene het langer uithouden tijdens een wedstrijd.

Hardlopen is één van de manieren om conditie op te bouwen. Maar er zijn natuurlijk meer oefeningen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen. Alle sporten waarbij redelijk tot veel beweging nodig is draagt in meer of mindere mate bij aan het verbeteren van de conditie.

Behendigheid met het racket

Naast uithoudingsvermogen is het ook van groot belang om de behendigheid met een racket te verbeteren. En ook daar zijn veel oefeningen voor die in je eentje te doen zijn. Dat begint al eenvoudig: door hooghouden met een bal wordt de controle verbeterd. Oog- handcoördinatie wordt dan eveneens getraind. Deze term betekent het vermogen om iets te doen waarbij de ogen en de handen tegelijkertijd nodig zijn. Een alledaags voorbeeld hiervan is autorijden. Tijdens een autorit  moet de bestuurder van de auto de omgeving actief waarnemen (ogen) en tegelijkertijd de auto bedienen, waarvoor de handen nodig zijn. Hooghouden kan natuurlijk ook samen met iemand anders.

Gebruik de muur

Een andere oefening om de vaardigheid met het racket te verbeteren is het gebruiken van een muur. Een beetje creativiteit zal leiden tot vele variaties en mogelijkheden om oefenen, maar een voorbeeld is om de bal telkens in hetzelfde (uitgetekende) gedeelte van de grond te laten stuiteren.

Een andere optie is om afwisselend forehand en backhand te gebruiken om de bal tegen de muur te slaan. Daarbij kan er ook gevarieerd worden met afstand tot de muur. Deze oefeningen kunnen zeer effectief zijn om de vaardigheid met het racket te verbeteren en zijn eenvoudig alleen te doen!

samen padel spelen

Oefeningen met meerdere personen

Zowat alle sporten zijn met meerdere personen uit te voeren. Hardlopen doe je weliswaar alleen, maar het is wel mogelijk om met meerdere mensen te hardlopen. Een groot voordeel van een duo of groep is dat ze het naar alle waarschijnlijkheid minder snel zullen opgeven. Wanneer je concreet afspreekt om elke week met iemand anders een uurtje te hardlopen, zal diegene je aanmoedigen om tóch mee te gaan als je een keer geen zin hebt. Als je alleen sport is het veel makkelijker om minder regelmatig te bewegen of zelfs niet meer te sporten.

Rally’s & hooghouden

Om je kundigheid te verbeteren is het natuurlijk goed om een rally te spelen. Naast het spelen van padel zijn er ook andere mogelijkheden om samen met iemand anders te focussen op het verbeteren van de behendigheid. Zoals eerder genoemd, is hooghouden een oefening die óók door twee personen gedaan kan worden. Afwisseling nodig? Verander dan de afstand en ga bijvoorbeeld verder van elkaar weg staan of juist dichterbij. Andere voorbeelden om als tweetal behendigheid te oefenen is te oefenen met een specifiek onderdeel van padel. Als de een oefent met serveren, kan de ander oefenen met de return!

Mentaal

Het fysieke niveau is natuurlijk van groot belang om het niveau van padel te verbeteren. Vergeet echter niet dat het mentale gebied ook veel invloed kan hebben op de vaardigheden met betrekking tot padel. Onderstaand worden een aantal tips beschreven om het ‘psychische’ niveau van padel een boost te geven!

Positieve mindset

Het eerste belangrijke advies is om positief te blijven. Tijdens een wedstrijd worden er punten gewonnen en verloren, dat is altijd het geval. Des te meer reden om na een verloren punt zo snel mogelijk uit de negatieve stemming te komen. Het is volstrekt logisch dat een verloren punt voor een negatieve reactie zorgt, maar probeer om direct te relativeren met het feit dat er nog genoeg andere kansen komen om wél een punt te scoren. Als een speler tijdens een wedstrijd negatief blijft is de kans groot dat hij of zij het na verloop van tijd opgeeft. Een positieve mindset daarentegen, zal hoogstwaarschijnlijk een speler fanatiek maken en houden om zo veel mogelijk punten te blijven scoren.

Communicatie

En wanneer je dubbelspel speelt, zorg dan voor een solide communicatie met je partner. Dat voorkomt frustratie achteraf. Goede communicatie, weten wat elkaars plannen zijn en daarop anticiperen, leidt in veel gevallen tot een betere samenwerking.

Zorg ervoor dat je tijdens een wedstrijd voor kwaliteit kiest. Een toejuichende menigte langs het speelveld kan ervoor zorgen dat je verleidt wordt om de focus te plaatsen op het slaan van mooie ballen terwijl dat tactisch gezien niet te beste optie is. Probeer dat te voorkomen en kies altijd voor de beste in plaats van de mooiste optie. Ook als je er goed voor staat; denk tijdens een match niet dat de winst al binnen is. De winst is pas bepaald wanneer de laatste punt gescoord is!