Padel dubbelspel

Padel duo

De meest voorkomende manier waarop padel gespeeld wordt noemt men dubbelspel. Bij dubbelspel staan er in totaal vier personen op het speelveld. Op elke helft staat een team, bestaande uit twee personen. Padel wordt bijna altijd gespeeld in tweetallen. De spelregels en puntentelling zijn bij enkelspel of dubbelspel vrijwel hetzelfde. In onderstaand artikel worden een aantal aspecten van dubbelspel uitgelicht.

Baan

De meest voorkomende afmeting van een padelbaan is 10 bij 20 meter. De grootte van dit oppervlak is geschikt voor het spelen van dubbelspel. Op een standaard baan kan geen officieel enkelspel gespeeld worden. Dat spreekt voor zich: de wand die het speelveld afbakent kan niet worden verplaatst. Bij andere sporten, zoals tennis, is er geen sprake van een dergelijke factor en zijn meerdere speelmanieren mogelijk op een speelveld. Op een standaard padelbaan hebben de twee spelers genoeg ruimte om zich op een helft te bewegen zonder elkaar tot last te zijn. Anderzijds is de baan fysiek gezien niet te intensief. Dat zou bij enkelspel op een standaard baan, met slechts één speler per helft, wel het geval zijn. De tweetallen kunnen op deze manier goed samenwerken en ballen slaan naar de andere helft.

Populariteit

Over het algemeen wordt padel in tweetallen gespeeld. Bij belangrijke wedstrijden wordt bijna altijd in tweetallen gespeeld. Het feit dat er veel minder enkelspel gespeeld wordt komt mogelijk omdat het op een standaard baan niet mogelijk is om enkelspel te spelen volgens de officiële regels. Bij tennis, een vergelijkbare racketsport, verhouden enkel- en dubbelspel zich meer gelijk. Bij deze sport zijn er voor beide speelmanieren belangrijke wedstrijden. Bovendien leent een standaard tennisbaan zich voor zowel enkel- als dubbelspel!

Padelbanen kunnen vaak gehuurd worden. Hiervoor is in sommige gevallen lidmaatschap vereist. Op de website van bijvoorbeeld een vereniging staat vaak meer informatie over de huurmogelijkheden.