Wat is padel?

Padelbaan

Padel is een relatief jonge sport. De toenemende belangstelling voor padel zorgt voor een stijging in populariteit. In dit artikel wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven en wordt er kort toegelicht wat de sport is en hoe padel er tegenwoordig uit ziet.

Geschiedenis

De sport padel is nog niet zo oud. Het is in 1969 ontstaan en bedacht door Enrique Concuera. Ter vergelijking: tennis en voetbal bestaan ongeveer een eeuw langer. Deze succesvolle zakenman had in zijn tuin in Acapulco, een stad in Mexico, geen ruimte om een tennisbaan plaatsen. Hij koos voor een kleiner veld en plaatste muren aan alle zijdes. Een tennisracket was door de kleine ruimte overbodig en hij speelde met kleinere houten rackets. Via een Spaanse vriend van Enrique Concuera werd de sport na verloop van tijd ook in Spanje gespeeld en in 1974 ontstond de eerste Europese padelclub. Langzaam maar zeker werd padel een grote sport. Tegenwoordig wordt padel gespeeld door ongeveer 10 miljoen mensen.

Padel anno nu

Padel is een sport met een toenemende populariteit. De sport is een combinatie van squash en tennis. Met een aantal grote wedstrijden is de sport voor een breed publiek toegankelijk. Padel kan gespeeld worden met twee personen of met vier personen. Bij enkelspel, met twee personen, staan de spelers tegenover elkaar. Beiden aan een kant van het net.

Bij padel dubbelspel, met duo’s, staat het ene tweetal tegenover het andere tweetal. Dit aspect is hetzelfde als bij tennis, waar ook sprake is van enkel- of dubbelspel. De puntentelling tijdens padel gaat ook op bijna dezelfde manier als bij tennis. De wand rond het speelveld is een element uit de sport squash. Het doel van padel is om zo veel mogelijk punten te scoren door te zorgen dat de bal niet of niet goed kan worden teruggeslagen door de tegenstander(s). De bal moet bij daarbij telkens over het net naar de tegenstander gespeeld worden. Momenteel bestaat de top drie van de World Padel Tour ranglijst uitsluitend uit spelers uit Spanje. De rest van de top tien bestaat uit zes Argentijnen en één speler uit Brazilië.