Padel enkelspel

Padel 1 tegen 1

Padel kan gespeeld worden met twee of vier personen. Als er twee personen beiden aan een kant van het net staan wordt dat enkelspel genoemd. Wanneer twee keer spelers tegenover twee andere spelers staan is er sprake van dubbelspel. In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe enkelspel er in de praktijk uit ziet en wat de speelmogelijkheden met twee personen zijn.

Baan

Padelbanen hebben meestal een afmeting van 10 bij 20 meter. Een baan die geschikt is voor enkelspel is kleiner. Deze banen zijn namelijk 6 bij 20 meter. Een reden hiervoor is dat het spelen met twee personen op een normale padelbaan veel meer of te veel fysieke inspanning zou vragen. De afmetingen van de baan bepalen of er met twee of meer personen gespeeld kan worden.

Speelmogelijkheden

Er zijn in Nederland weinig banen met de bovengenoemde afmeting om enkelspel te spelen. Er zijn wel andere manieren om één tegen één op een speelveld met normale afmetingen te spelen. Een voorbeeld is ‘crosspadel’. Dat een eenvoudige manier om toch te kunnen spelen met twee personen zonder dat het een grote mate van fysieke inspanning vergt. Bij crosspadel worden de ballen voortdurend diagonaal gespeeld. De ene speler slaat de bal dus schuin over het net naar de andere helft van de tegenstander. Hierbij geldt de puntentelling zoals gewoonlijk. Ook dezelfde regels zijn van toepassing. Elke rally wordt vanaf een andere zijde diagonaal gespeeld.

Maar er zijn meer manieren om met twee personen een set te spelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van slechts één helft. Zo wordt de fysieke intensiviteit beperkt, maar is het wel mogelijk om padel te spelen. Alle regels kunnen blijven gelden, in sommige gevallen met een kleine aanpassing. Het serveren kan bij het spelen op een helft niet diagonaal plaatsvinden, dus wordt er rechtdoor geserveerd. In de praktijk zijn er niet veel banen met speciale afmetingen voor enkelspel. Zoals bovenstaand beschreven kan enkelspel op verschillende manieren tóch gespeeld worden op een regulier speelveld.